El passat 11 de febrer un grup de pares i mares juntament amb l’equip educatiu de la Llar d’Infants La LLuna, d’Alpicat ens vam reunir per tractar el tema del “SENTIT DE LA VISTA DURANT L’ETAPA INFANTIL”, un aspecte força interessant i important en el desenvolupament del sistema visual dels nostres infants .
INTRODUCCIÓ.
EL GLOBUS OCULAR.
LA VISIO EN EL NEN DE O a 5 ANYS.
HIGIENE VISUAL.
ENTORN D’ESTUDI DEL NEN.
Vam parlar de com el cervell ha d’interpretar les imatges que l’ull envía a la retina, és a dir, el nostre globus ocular per ell mateix no hi veu, per tant, el bebé en el moment de neixer no hi veu, primer perquè el seu sistema visual encara no estar del tot desenvolupat i segon perquè un cop la llum li arriba a l’ull a través d’impulsos elèctrics passa cap al nervi òptic que les envía al cervell i aquest les interpreta. Aixi que, LA VISIO S’APREN.
ELEMENTS DEL GLOBUS OCULAR.
L’ull és molt complexe i té moltes capes i particularitats, vam intentar resumir-les i concretar-les en com es desenvolupen aquestes parts en el bebé.
Es considera VISIÓ INFANTIL dels 0 als 5-6 anys, durants aquest temps s’acaben de desenvolupar tots els elements i si el nen te alguna anomalía, com per exemple, estrabisme,ambliopia (ull gandul), molta diferencia de graduació d’un ull a l’altre, etc, és molt més fácil corregir-ho ara que no de mes gran.
La LLUM és la que ajuda en aquest ull ha desenvolupar-se, si tanquessim un bebé durant molt temps, en una habitació fosca, aquests ulls no es podrien desenvolupar i acabaría per no veure-hi.
El REFLEXE PUPILAR- moviment de tancar i obrir la pupila, ja hi es en el momento de neixer, però els valors normals arriben als 4-6 mesos.
La SENSIBILITAT CROMÀTICA -el color-, per colors molt intensos, ja hi és en el moment de neixer, pero valors normals ,fins els 4-6 mesos.
El REFLEXE DE CONVERGENCIA, -moviment de moure els dos ulls en visió propera, a les 8 setmanes. La COORDINACIÓ BINOCULAR, -moviment de girar els dos ulls alhora cap a diferents costats, evoluciona paral·lelament amb el cos, per tant, ES MOLT IMPORTANT, que el nen segueixi tots els pasos que pertoquin en el seu moment, des de apendre a girar-se, aguantar el cap, gatejar, caminar, etc., tot al seu moment, ajuda a un bon desenvolupament de l’ull La FOVEA, es una part de la retina on es formen totes les imatges nítides, acaba el seu desenvolupament als 4-6 mesos.
AGUDESA VISUAL. Es la capacitat que tenim els professionals per quantificar la visió.
- Als 0 mesos: 0
- Als 3-4 mesos: 10%
- Als 20 mesos: 50%
El 100 % als 5-6 anys aproximadent, perquè s’ha de tenir en compte que cada nen evoluciona al seu ritme, a l'igual que un camina a l’any i un altre més tard, la evolució de les altres parts del cos també pot variar.
Vam parlat també de les 3 anomalies més característiques o posibles que podem tenir : MIOPIA, HIPERMETROPIA, ASTIGMATISME.
MIOPIA. L’ull es més gran del normal, la imatge no es forma en la retina, si no més al davant, al nen li es imposible enfocar i hi veurá borros en visio llunyana.
HIPERMETROPIA. L’ull és més petit del normal, la imatge es forma darrera la retina, el nen si pot veure nítid perque forcá molt el sistema visual, pero depenent de la quantia pot tenir problemas de mal de cap, mal d’ulls...
ASTIGMATISME. La còrnia, primera capa de l’ull i transparent, normalment és esférica, en aquest cas no, s’ha de corretgir amb lens cilindriques.
Es hereditari, encara que també pot ser causat per traumatismes.
En els bebes NEONATS A TERME, es considera normal i optim que tinguin fins 3.00 dioptries de hipermetropía, si no hi ha cap problema, a mesura que vam passar els mesos disminueix.
Si quan s’acaba el desenvolupament de l’ull, 5-6 anys, el nen ja es miop, ho continuarà sent i pot creixer, si es hipermetrop de 1.5 dioptries, ho continuarà sent pero pot disminuir una mica fins els 13-14 anys i si te 0 o 0.50 dioptries, s’ha de tenir molta cura perquè no li salti a miopía, aixo s’aconssegueix fent una bona higiene visual.
El dia de la xerrada també vam parlar d’aquesta higiene visual i d’un bon entorn d’estudi en el nen, però com aquest tema ja el vam tractar en un numero anterior de la revista pinetell , prefereixo, no incloure’l ara, per no fer massa extens aquest article.
Moltes gràcies.